Ukrajina: Bývalého Tymošenkovej ministra odsúdili za nelegálnu privatizáciu

12.04.2012 Celý región

Kyjev 12. apríla (TASR) - Bývalého ministra obrany vo vláde ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej odsúdili dnes na päť rokov väzenia za zneužitie úradu.

Ako oznámila agentúra RIA Novosti, Valerija Ivaščenka usvedčili z účasti na nelegálnej privatizácii lodeníc v čiernomorskom prístave Feodosija na Kryme. Podľa obžaloby tak Ukrajine vznikla škoda v odhadovanej výške 6,7 milióna eur. V prípade odsúdili na tri roky aj bývalého riaditeľa lodeníc.

Ivaščenko bol ministrom v Tymošenkovej druhej vláde od júla 2009 do marca 2010. O niekoľko mesiacov nato ho uväznili. Odsúdený akúkoľvek vinu odmieta a obvinenia voči svojej osobe odmieta ako vykonštruované a politicky motivované. Okrem toho sa sťažuje na vážne zdravotné ťažkosti, v dôsledku ktorých ho na predchádzajúce pojednávanie súdu doniesli v pondelok na nosidlách.

Podľa kritikov je Ivaščenkov proces súčasťou snáh prezidenta Viktora Janukovyča o elimináciu svojich politických oponentov, čo však ukrajinské úrady odmietajú.

Okrem Tymošenkovej, odsúdenej na sedem rokov za zneužitie právomocí, je vo väzení aj bývalý minister vnútra Jurij Lucenko a exminister životného prostredia Georgij Filipčuk.
 

Vyberte región